Τρεις φωτογράφοι, ένα πάθος

Στη φωτογραφία απαθανατίζεις στιγμές, ώστε να τις θυμάσαι και όταν τις βλέπεις, να χαμογελάς και να θες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, προκειμένου να τις ξανά ζήσεις. Άλλοι την φωτογραφία την βλέπουν ως μια απλή καθημερινή ρουτίνα (selfie f.e) και άλλοι ως τρόπο ζωής. Στο άρθρο αυτό λοιπόν, θα δούμε τρεις φωτογράφους που αυτό που αγαπούσαν, το έκαναν επάγγελμα. Ερωτήματα που ίσως απασχολούν τον μέσο πολίτη, μπορεί να τα δει εδώ απαντημένα.


                                 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗΣ








  • Μια καλή  φωτογραφία χρειάζεται απαραίτητα να έχει τραβηχτεί από καλή φωτογραφική μηχανή ή παίζει ρόλο η τεχνική που θα χρησιμοποιήσουμε;

  •  Εξαρτάται τι εννοείς καλή φωτογραφία.. Αν εννοείς μια όμορφη εικόνα που μπορεί να δεις στον υπολογιστή ή στην οθόνη του κινητού σου, συνήθως και το πιο απλό μέσο αρκεί μερικές φορές για να την κάνεις καλή. Π.χ. εγώ συνήθως δεν κουβαλάω μαζί μου την φωτογραφική μου, γιατί είναι μεγάλη, ακριβή και βαριά,και τραβάω φωτογραφίες με το κινητό που πήρα γι’αυτό το σκοπό.. Στη Νέα Υόρκη είχε γίνει μάλιστα και έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες τραβηγμένες αποκλειστικά από κινητό. 


    • Ποιες είναι οι τεχνικές λήψης φωτογραφίας; Μπορεί ένας αρχάριος να τις ακολουθήσει;
    Οι τεχνικές λήψης είναι πολύ απλές.. Διάφραγμα, ταχύτητα, ISO και εστίαση. Μπορείς απ’την πρώτη φορά να τις καταλάβεις, αν σου πει ένα άτομο 1-2 κουβέντες για το κάθε τι πιο πριν..

    • Θεωρείς πως υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για μια πετυχημένη φωτογραφία; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
    ‘Οχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο καθένας κρίνει με διαφορετικά κριτήρια, συνήθως συναισθηματικά τι σημαίνει γι’αυτόν επιτυχημένη φωτογραφία..


      • Ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών χρησιμοποιείς και ποιες χρήσεις έχει για ‘σένα;

      Χρησιμοποιώ το Adobe Lightroom και σπανιότερα το Photoshop. Συνήθως φτιάχνω τη φωτεινότητα, την αντίθεση, την οξύτητα, αφαιρώ σημάδια από σκόνη ή σκουπίδια, χρώματα, ενδεχομένως περικοπή και κάποιες φορές μετατροπή σε ασπρόμαυρο. Με βοηθάει να αναδείξω τις εικόνες που τραβάω σε σχέση με αυτό που είχα αρχικά στο μυαλό μου,αλλά και μερικές φορές να δημιουργήσω κάτι εντελώς νέο που δεν είχα φανταστεί.



      • Τι στόχους πρέπει να θέτει ο φωτογράφος όταν χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας;


      Οι στόχοι αυτοί είναι προσωπικοί. Μπορεί να θέλει να αναδείξει μια φωτογραφία,μπορεί να θέλει να δημιουργήσει εντύπωση, να χρωματίσει συναισθηματικά μια φωτογραφία,να κρύψει άσχημες λεπτομέρειες, να, να, να..








                                                       
                                    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΖΙΑΤΑΣ
                                         



      • Πως μπορεί στις μέρες μας να ξεχωρίσει κάποιος φωτογράφος;

      Στην εποχή που ζούμε όλοι είμαστε “φωτογράφοι”, όλοι έχουμε πάντα μια κάμερα στην τσέπη μας με την μορφή του smartphone και τραβάμε φωτογραφίες συνέχεια, χωρίς να το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα, για να καταλάβετε σήμερα ο αριθμός φωτογραφιών που ανεβαίνουν καθημερινά στα Social Media είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό φωτογραφιών που τραβήχτηκαν τα πρώτα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της φωτογραφίας .
      Άρα για να ξεχωρίσει κάποιος φωτογράφος από όλο αυτόν τον εικονικό θόρυβο, πρέπει πρώτα να έχει την τεχνική γνώση που είναι απαραίτητη για να έλειχε την φωτογραφική του και δεύτερον να έχει αποκτήσει καλλιτεχνική ευαισθησία, ώστε να μπορεί να δημιουργεί φωτογραφίες μοναδικές, και ισορροπημένες όσον αφορά σύνθεση, χρώματα και φωτεινότητα.





      • Πως και γιατί άρχισες να τραβάς φωτογραφίες;

      Από μικρή ηλικία αφιέρωνα πολύ χρόνο στα χόμπι μου, που τότε ήταν οι καταδύσεις και αργότερα το Enduro, μέσω του οποίου ανακάλυψα και τη φωτογραφία. 
      Με σκοπό να αποτυπώσω τα όμορφα τοπία αλλά και τον εαυτό μου ταυτόχρονα και τους άλλους αναβάτες στις Κυριακάτικες εξορμήσεις μας.
      Άρχισα να παίρνω μαζί μου την DSLR του πάτερα μου. Σύντομα άρχισα να την έχω συνέχεια μαζί μου και να φωτογραφίζω τα πάντα.
      Κάποια στιγμή μου δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσω σε νυχτερινό μαγαζί. Από εκεί άρχισα σιγά σιγά να επικεντρώνομαι στην ανθρωποκεντρική φωτογραφία.
      Αυτό αργότερα μετατράπηκε σε μεγάλη μου αγάπη για το πορτρέτο.
      Έτσι σιγά-σιγά εξελίχθηκε (και συνεχώς εξελίσσεται) η φωτογραφία μου σε αυτόν τον τομέα και τώρα αυτή η ανάμειξη Fashion και Fine Art πορτρέτου είναι κάτι που προσανατολίζομαι και με απασχολεί.






      • Πώς επεμβαίνεις και πώς επεξεργάζεσαι τη φωτογραφία σου, για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα;

      Για την οργάνωση και την βασική επεξεργασία χρωμάτων, φωτεινότητας κλπ. χρησιμοποιώ το Adobe Lightroom. Πρόσφατα, άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορα Film emulatore Presets , για ένα πιο παραδοσιακό feeling.
      Στη συνέχεια αφού επιλέξω, τελικά, τις αγαπημένες μου φωτογραφίες από μια συγκεκριμένη φωτογράφιση και αυτές που κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιεύσω, τις εισάγω στο Adobe Photoshop, όπου χρησιμοποιώ τεχνικές ρετουσαρίσματος όπως Frequency Seperation και Dodge & Burn όπου χρειάζεται, αλλά και διάφορα εργαλεία για να πετύχω το Colorgrading που επιθυμώ, όπως Curves και Gradient Maps. Για ασπρόμαυρες φωτογραφίες χρησιμοποιώ και το Silver Efex Pro 2 κάποιες φορές.


      • Τι σε εμπνέει για να φωτογραφίσεις;
      Το φως, ο τρόπος με τον οποίο πέφτει στα αντικείμενα και τα πρόσωπα και τα σχηματίζει.
      Τα πρόσωπα και οι εκφράσεις των ανθρώπων και τα συναισθήματα που μεταδίδουν.
      Η ομορφιά και η νοσταλγία που μπορεί να δημιουργήσει σε ένα ψυχρό περιβάλλον.



                                                   ΧΑΡΗΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ

          

      • Πότε είχες την πρώτη επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;
      Πρώτη επαφή με την φωτογραφία είχα από μικρή ηλικία 12-14 χρονών και αυτό γιατί και ο πατέρας μου ήταν φωτογράφος. Η φωτογράφιση και η δημιουργία της φωτογραφίας στο σκοτεινό θάλαμο ήταν αυτό που με κέρδισε σε αυτή την μορφή τέχνης.





      • Ποια θέματα προσεγγίζεις με το φακό σου;
      Στην αρχή φωτογράφιζα διάφορα θέματα (φύση, πορτρέτα, τοπία). Όταν άνοιξα το μαγαζί, επικεντρώθηκα στη φωτογράφιση γάμων, βαπτίσεων και φωτογράφιση στούντιο.

      • Ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών χρησιμοποιείς και ποιες χρήσεις έχει για ‘σένα;
      Το πρόγραμμα επεξεργασίας που χρησιμοποιώ είναι το Photoshop. Έχει τις περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας. Βελτίωση χρώματος, οξύτητας και διάφορα φίλτρα τα οποία τα χρησιμοποιώ για εφέ στην φωτογραφία.
                                 

      • Έχεις το δικό σου φωτογραφείο. Πως ξεκίνησε η επιχείρηση και πως πάνε οι δουλειές; Οι φωτογραφίσεις σε ποιες τιμές κυμαίνονται;
      Η δραστηριότητα μου σαν επαγγελματίας ξεκίνησε από το 1988 έως και σήμερα. Οι δουλειές με την σημερινή κρίση έχουν πέσει πρωτίστως στην πώληση του εμπορεύματος του μαγαζιού. Βέβαια, πάντα προσαρμόζουμε τις τιμές σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, χωρίς όμως επιπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς μας. Οι τιμές της φωτογραφίας στην κανονική είναι 0,30 ευρώ.  Στις 50 φωτογραφίες η κάθε μια κυμαίνεται στα 0,20 ευρώ.

      Τηλέφωνο επικοινωνίας καταστήματος: 2521022033
      Διεύθυνση καταστήματος:Ζερβού,Δράμα 66100




          Σχόλια

          Διαβάστε επίσης