Η νικοτίνη θα σε φτάσει στο αμήν!

Marlboro, Lucky Strike, Camel, GR, Davidoff ή στριφτό; Τι να πρωτοδιαλέξω; Τι είναι πιο οικονομικό; Αυτά είναι κάποια απ’τα ερωτήματα που παραθέτει ο καπνιστής στον εαυτό του, καθώς οι τιμές του καπνού ανέρχονται 7,20-7,50 ευρώ( +1 ευρώ τα χαρτάκια-φιλτράκια) και τα πακέτα στα 4,20-4,50 ευρώ. Περίπου τρεις στους πέντε ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας καπνίζουν καθημερινά (32%) ή περιστασιακά (4%) ή κάπνιζαν για τουλάχιστον ένα έτος κάποια στιγμή στη ζωή τους (21%).

Το υψηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις ηλικίες 25-64 ετών, όπου περίπου δύο στους πέντε συμμετέχοντες δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά. Το χαμηλότερο ποσοστό συστηματικών καπνιστών παρατηρείται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την μελέτη «ΥΔΡΙΑ», την οποία πραγματοποιούν από κοινού το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου.
Κάποιοι υποστηρίζουν, πως η νικοτίνη δεν επηρεάζει άμεσα τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά ας δούμε τι λέει η wikipaideia για την φυσιολογική δράση της:
  • Η νικοτίνη, όταν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του κυκλοφοριακού συστήματος, απορροφάται ταχέως και υπερβαίνει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Η ημιπερίοδος ζωής της νικοτίνης στον οργανισμό είναι περίπου δύο ώρες. Από φυσιολογικής απόψεως είναι ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια και προσβάλλει τόσο το κεντρικό όσο και το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Είναι, επίσης, ουσία η οποία προκαλεί ισχυρότατο εθισμό. Σε πολύ μικρές ποσότητες αποτελεί ισχυρό διεγερτικό και συνεπώς προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Προκαλεί, επίσης, ζάλη και ναυτία καθώς και ανορεξία. Ο εθισμός που προκαλεί στους καπνιστές είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς μόνο το 20% των συστηματικά καπνιστών καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα με την πρώτη προσπάθεια. Η αποχή από το κάπνισμα συνήθως προκαλεί, εκτός των συμπτωμάτων στέρησης, ισχυρή αύξηση της όρεξης, με συνέπεια οι καπνιστές να εμφανίζουν έντονη αύξηση σωματικού βάρους ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της διακοπής.Σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από νικοτίνη (έχει παρατηρηθεί σε υπερκατανάλωση καπνού από άτομα που δεν κάπνιζαν συστηματικά, αλλά και σε χρήστες της ουσίας ως εντομοκτόνου), εμφανίζεται σιελόρροια, καυστική γεύση στο στόμα και στο λαιμό, ναυτία, εντερικοί πόνοι, εμετός και διάρροια. Εμφανίζεται, επίσης, και απώλεια νευρικού συντονισμού. Σε περιπτώσεις λήψης μεγάλων δόσεων εμφανίζεται λιποθυμία ή κώμα, δύσπνοια, κυάμωση και τελικά θάνατος.

  • Αν η είσοδος έχει γίνει μέσω του πεπτικού συστήματος, συνιστάται η πλύση στομάχου και η χορήγηση ενεργού άνθρακα. Επειδή η είσοδός της είναι δυνατή και μέσω του δέρματος, συνιστάται στην περίπτωση αυτή η πλύση με άφθονο νερό. Σε περιπτώσεις εισπνοής της χορηγούνται ατροπίνη ή διαζεπάμη.



Ας υποθέσουμε πως δεν μπορείς σαν καπνιστής να το κόψεις λόγω της εξάρτησης σου.. Το τσιγάρο όμως πως μπορείς να σε επηρεάσει, αλλά και πως τους γύρω σου;
  • Κουράζεσαι εύκολα. Λόγω της μαυρίλας που αποκτούν οι πνεύμονες, το οξυγόνο δεν μπορείς να το εισπνεύσεις και να αποβάλλεις με ευκολία το διοξείδιο του άνθρακα. Βέβαια, δεν θα μπορεί το οξυγόνο να διαπεράσει τον εγκέφαλο (υποξία) οπότε η δύσπνοια, η ναυτία, ο πονοκέφαλος και η εξάντληση θα είναι συχνά συμπτώματα.


  • Ρυτίδες και μαύροι κύκλοι Welcome! Το κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος και επιδρά βλαπτικά στις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες αλλά και στην παραγωγή ελεύθερων ριζών.

                                              (πριν και μετά το κάπνισμα)

  • Λειτουργίες που υποβαθμίζονται. Εκσπερμάτωση (απώλεια όγκου), μείωση ποσότητας σπέρματος, γονιμότητα, μείωση κινητικότητας σπέρματος, ανοσοποιητικό σύστημα, μικρότερη ικανότητα σπέρματος να εισχωρήσει στο ωάριο, εμμηνόπαυση (πρόωρη έναρξη), αυξάνουν οι σπερματικές ανωμαλίες.

  • Σεξουαλική ζωή και Αναπαραγωγή. To κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.

 Οι γύρω σου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από εσένα. Υπήρχαν περιπτώσεις, έστω και λίγες, που ο αντικαπνιστής αρρώστησε βαριά και έφτασε μέχρι και τον θάνατο. Βέβαια, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που ο αντικαπνιστής αρρώστησε (όχι σοβαρά) ή ζαλιζόταν. Καλό θα ήταν να καπνίζεις μακριά απ’αυτά τα άτομα, κυρίως να μην καπνίσεις καθόλου.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης