Μια βόλτα στην Δράμα

Η Δράμα είναι το βορειότερο μείζον οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Ελλάδος και ανήκει στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μιλάμε για μια σχετικά μικρή πόλη-αφού ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 44.823 κατοίκους-με πολιούχο την Αγία Βαρβάρα. Φημίζεται για το καλό κρασί, φαγητό και την Ονειρούπολη, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.. Εδώ θα δεις κάποιους λόγους που αξίζει να την επισκεφτείς!



ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ

Κάθε χρόνο -τις μέρες των Χριστουγέννων- ο Δήμος διοργανώνει την λεγόμενη ''Ονειρούπολη''. Είναι η εποχή που πολλά ΜΜΕ της Ελλάδος έρχονται για να δείξουν στον κόσμο τι γίνεται στα Χριστούγεννα και φυσικά είναι η περίοδος με τον περισσότερο τουρισμό. Σου θυμίζει πολύ το χωριό του Άη Βασίλη, μιας και θα βρεις πολλά σπιτάκια με ζαχαρωτά, παιχνίδια, ζεστό κρασί, ζωγραφική προσώπου κι άλλα πολλά. Τον τελευταίο καιρό έγινε πιο εμπορική, αλλά και πάλι θα περάσεις καλά.





ΠΗΓΕΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

Έρευνες έδειξαν πως πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο στην Ευρώπη! Δεν μας κάνει καμία έκπληξη μιας και μπορείς να κάνεις βόλτες δίπλα στις πηγές και να θαυμάσεις τους μικρούς καταρράκτες. Έχει πλούσια βλάστηση και φυτά που δεν μπορείς να τα βρεις αλλού εύκολα. Για τη γιορτή της πολιούχου, οι ντόπιοι πετάνε καραβάκια(1), οι οποίοι τα φτιάχνουν συνήθως από φελιζόλ, όπως και με ξύλο ή με μπουκάλια. Το καλοκαίρι που τα ανθίζει το πάρκο και έχει ζέστη, η νεολαία πηγαίνει εκεί με καλή παρέα και μπίρα και απολαμβάνει την ομορφιά και τη δροσιά.




ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, νεοκλασικά σπίτια και το ακατέργαστο διαμάντι της παλιάς πόλης, τα Βυζαντινά τείχη. Έχουν ύψος 800 μ. και γίνεται προσπάθεια για να το αναδείξουν, ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο και φυσικά να αναδείξουν την ιστορία.



ΔΑΣΟΣ ΕΛΑΤΙΑΣ

Ονομάζεται αλλιώς και Καράντερε. Βρίσκεται στον νομό και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Απέχει 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Μπορεί να δεις λαγούς και καφέ αρκούδες, όπως και σπάνια κωνοφόρα δέντρα. (2)




ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ ΠΑΡΚΟ

Βρίσκεται στο 14ο χιλιόμετρο Δράμας- Νευροκοπίου, στην είσοδο Προσοτσάνης. Πρόκειται για μια καλοκαιρινή απόδραση με πισίνες και νεροτσουλήθρες!



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Τα αρχαιολογικά ευρήματα καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας και της περιοχής, από τους νομάδες της Παλαιολιθικής εποχής (50.000 π.Χ.) ως τα ισχυρά γένη της Εποχής του Σιδήρου (1.050-700 π.Χ). Πέρα αυτού, μπορείτε να δείτε ευρήματα από τους αρχαίους χρόνους (700 π.Χ-324 μ.Χ) ως τους Παλαιοβυζαντινούς και Βυζαντινούς χρόνους ( 324 μ.Χ- 1383 μ.Χ).


ΚΟΡΥΛΟΒΟΣ

Σχετικά μικρό βουνό με ύψος περίπου 500 μ. Είναι πολυσύχναστο μέρος, αφού οι πολίτες πηγαίνουν για τρέξιμο, εξερεύνηση, βόλτα με παρέα και φυσικά να πάνε στο μαγαζί ''Έναστρον''. Θεωρείται από τα καλύτερα μέρη της πόλης, μιας και μπορείς να δεις την θέα της!



ΦΑΛΑΚΡΟ

Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μποζ Νταγ, δηλαδή Γκρι Βουνό με υψόμετρο 2.232 μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο στην περιφέρεια και το πλήθος τουριστών τον χειμώνα ''πνίγει'' το βουνό, ώστε να απολαύσουν τις χειμερινές δραστηριότητες. Μια βόλτα με το τελεφερίκ, σκι, σνόουμπορντ, είναι μερικά απ' αυτά που μπορείς να περάσεις τον χρόνο σου!


(1) Θα γράψουμε άλλο άρθρο για το έθιμο
(2) Δες περισσότερα για το Δάσος Ελατιάς!


Σχόλια

Διαβάστε επίσης