Αχ αυτές οι φιλίες..

Φιλία ονομάζεται η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία πλατωνική αγάπη, αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να υπάρχει συμφέρον κίνητρο ή ανώτερος στόχος. Είναι να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον,και να είναι ειλικρινείς μεταξύ τους. Η φιλία δεν κοιτάει φυλή, χρώμα και εθνικότητα. Η φιλία βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξη υγειών σχέσεων στους ενήλικες. Οι φιλίες αρχίζουν να χτίζονται την περίοδο της ενηλικίωσης ,συνήθως στην εφηβεία. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, της προσωπικότητας, της σωματικής και ψυχικής υγείας.


Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους, είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι και πολύ δύσκολο ειδικότερα στις μέρες μας να βρεις αληθινούς φίλους. Πότε όμως είναι μια φιλία αληθινή, προορισμένη να αντέξει στις τρικυμίες του χρόνου, και πότε είναι απλώς και μόνο μια «παρέα», που σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι; 
Το βασικό που πρέπει κάποιος να κοιτάξει για να διαχωρίσει αυτές τις δύο καταστάσεις, είναι τα κίνητρα. Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι συνοδοιπόρος μου, όχι μόνο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές, αλλά επίσης στις αναπόφευκτες περιόδους θλίψης και δυσκολίας. Μπορούν να σε παρηγορήσουν στις δύσκολες στιγμές αλλά και να είναι δίπλα σου και στις ευχάριστες στιγμές.
Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός,ώστε να υπάρχει ώρα και χώρος για να εκφραστούν όλοι. Είναι όμως παράλληλα έτοιμος να σεβαστεί τις επιλογές μας, έστω και αν διαφωνεί,χωρίς να φύγει από το πλευρό μας. Αντιθέτως όταν μιλάμε για «σκέτη παρέα» τα κίνητρα είναι διαφορετικά. Εδώ δε συναντιόμαστε για να μοιραστούμε τη ζωή στην ολότητά της, αλλά μόνο για να ευχαριστηθούμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα, πρόσκαιρα πράγματα, που τυγχάνει να μας αρέσουν και των δύο. 
Σε τέτοιες σχέσεις γνωρίζουμε κατά βάθος ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να μοιραστούμε με τον άλλο. Όταν πια ο ένας από τους δύο βαρεθεί ή αν προκύψει εν τω μεταξύ κάποια διαφωνία, η «φιλία» αυτή εξανεμίζεται. Καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει το φίλο του και αυτό να το κάνει με πολύ προσοχή γιατί σήμερα σπανίζουν οι αληθινοί φίλοι. Γενικά οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μας όσο δύσκολο και αν είναι να τους βρεις.
Πολλοί άνθρωποι βέβαια απογοητεύονται από τα άτομα που κάποτε αποκαλούσαν «φίλους». Με τον καιρό κάποιοι απ’αυτούς τους έγραφαν, δηλαδή δεν τους έδιναν σημασία ή βρήκαν κάποιον καλύτερο για παρέα. Ο άνθρωπος λοιπόν που απογοητεύθηκε, νιώθει θλίψη, προδοσία κι άλλα παρόμοια συναισθήματα, με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του και να τον κατηγορεί.
Μπορεί να φταίει ο ίδιος που τους έχασε, αλλά ότι κι αν γίνει,ο πραγματικός φίλος θα μείνει ΟΤΙ κι αν γίνει. Αυτοί που φεύγουν απλά σιγά σιγά,είναι αυτοί που ήθελαν να περάσουν τον χρόνο τους και αποδείχτηκαν τελικά ψεύτικοι. Συνήθως από τον κύκλο των «φίλων» μένουν 2-3 ή 1. Αυτά είναι τα άτομα που πρέπει λοιπόν να δώσει κάποιος βάση κι όχι τους άλλους που έκλεισαν την πόρτα σε μια αναποδιά.
Συχνοί λόγοι που οι άνθρωποι φεύγουν από κοντά σου:
  • Απότομη ή σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς (δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος διαφορετική στάση απέναντι στους φίλους, ώστε να απομακρυνθούν).

  • Βρέθηκε κάποιος καλύτερος (οι άνθρωποι που σε εγκαταλείπουν είναι οι πιο ρηχοί και οι πιο ψεύτικοι, κυρίως για κάποιον άλλον, που φυσικά θα είναι κι αυτός προσωρινός).

  • Δεν περνάνε άλλο καλά μαζί σου (Ίσως λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης του χαρακτήρα σου, δεν ταιριάζει με τα »θέλω» του άλλου. Μην αγχώνεσαι, θα βρεις άλλους που θα ταιριάζετε, ποτέ κανείς δεν μένει μόνος).

  • Μάλωσες με κάποιον από την παρέα ή με κάποιον γνωστό τους (Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά κανείς δεν πρέπει να επηρεάζεται απ’αυτό το γεγονός, το τι γίνεται μεταξύ εσένα και του ''αντιπάλου'' σου, δεν αφορά κανέναν άλλον).

  • Κάποιος σε συκοφάντησε (Αυτό κι αν δεν είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Η ζήλια είναι συνήθως υπεύθυνη, τα πράγματα που μπορεί να ζηλέψει κάποιος σε εσένα είναι τις ιδέες σου, δηλαδή τη νοημοσύνη, τον κοινωνικό σου κύκλο, την οικογενειακή κατάσταση, μια σχέση σου, τα εξωτερικά σου χαρακτηριστικά ή τα ταλέντα σου).

  • Σου δείχνουν πως τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζες (Έμμεσα μεν, αλλά τουλάχιστον σου έδωσαν το μήνυμα πως δεν αξίζουν στη ζωή σου).

  • Η ειλικρίνεια (Κι όμως σε κάποιους ανθρώπους τους ενοχλεί η ειλικρίνεια. Για παράδειγμα αν σε ρωτήσει ο φίλος/φίλη σου αν του ταιριάζει το ρούχο και πεις όχι, θα θιχτεί, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται. Κι όμως θα πρέπει να το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, πως αν δεν σου αρέσει κάτι και το λες, δείχνουν την ενόχληση τους οι άλλοι).


Γενικά το να κρατήσεις μια φιλία είναι δύσκολο, ιδίως αν είναι ψεύτικη. Από μεριάς σου πρέπει να προσέχεις τις κινήσεις σου, αλλά και να μην προσέχεις, θα σου κάνει ο άλλος την αναποδιά κι ας μη φταις εσύ. Άλλοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή μας κι άλλοι έρχονται. Βέβαια, είναι και κάποιοι που μένουν. Αυτούς να κρατήσεις και μη σε νοιάζει για τους άλλους. Αυτοί που σε εγκατέλειψαν, είναι αυτοί που θα κάνουν το ίδιο σε άλλους και στο τέλος θα μείνουν μόνοι τους ή έστω να μην έχουν σταθερές φιλίες. Χαμογέλα και ζήσε, η ζωή είναι για εσένα.


 Επιμέλεια: Μαρία Γερμαντζίδου

Σχόλια

Διαβάστε επίσης