ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

                                    ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Χθες πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης κατά τις 8 το βράδυ, συγκεντρώθηκαν για διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων τους κατά την διάρκεια της χθεσινής βροχόπτωσης. 
Δηλώνουν απογοητευμένοι από την χώρα, καθώς θέλουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.
Υποστηρίζουν πως το κράτος δεν διαθέτει χρήματα, παιδεία, υγεία, εργασία και γενικά τίποτα.

Παρακάτω είναι η συνέντευξη των προσφύγων και μεταναστών. Δεν ήταν σε θέση να πούνε πιο πολλά, λόγω έλλειψης χρόνου και τα πρόσωπα δεν εμφανίζονται για την διατήρηση ανωνυμίας των συνεντευξιαζόμενων.

Ρεπόρτερ: Γεια σας, το όνομα μου είναι Μαρία, σπουδάζω δημοσιογραφία και θέλω να γράψω ένα άρθρο σχετικά με αυτές τις σκηνές. Μπορείτε να μου πείτε περί τίνος πρόκειται;

Συνεντευξιαζόμενος(Abdulqadr): Για την Συρία

Ρεπόρτερ: Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα;

Abdulqadr: Ναι, όλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει φαγητό, δουλειά, υγεία, εκπαίδευση, χρήματα και γενικά τίποτα. Δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο, επειδή δεν διαθέτουμε χρήματα. Υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο και δεν υπάρχει χώρος στα μέρη που κοιμούνται οι ξένοι. Χθες ήρθαμε από αλλού (δεν ήμαστε σίγουρη αν ήθελε να πει Αθήνα ή Ασία) και έχουμε πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο και το βράδυ θα πάμε σε άλλη χώρα.

Ρεπόρτερ: Οπότε είστε πρόσφυγες από την Συρία ή από το Αφγανιστάν ή..

Abdulqadr: Και από άλλες χώρες, Συρία, Ιράν, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Μαρόκο και όλες οι χώρες της Αραβικής χερσονήσου.

Ρεπόρτερ: Οπότε είστε πρόσφυγες πολέμου.

Aland (άλλος συνεντευξιαζόμενος): Ναι.

Ρεπόρτερ: Και δεν έχετε λεφτά για φαγητό και εκπαίδευση;

Aland: Το θέμα μου είναι να πάμε στα σύνορα (Εννοεί μάλλον των Σκοπίων) στις 8 και περιμένουν όλοι εδώ για να πάνε σε άλλη χώρα.

Υπήρχαν κι άλλα μέρη της συνέντευξης, αλλά επειδή ο ήχος είναι παραμορφωμένος, δεν το ανεβάζουμε. Η απαίτηση τους γενικά είναι να φύγουν σε άλλες χώρες, επειδή η Ελλάδα σύμφωνα με τα λεγόμενα τους δεν μπορεί να τους βοηθήσει, λόγω της οικονομικής κατάστασης.





Φωτογραφικό υλικό από τις σκηνές τους στις 4.15 το μεσημέρι.









Σχόλια

Διαβάστε επίσης