Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου!
Κοινωνική Απομόνωση,άγχος και ανθρώπινες σχέσεις
Με το πέρασμα των χρόνων είναι πιο δύσκολο να κοινωνικοποιηθεί ένα άτομο και να αποκτήσει φιλίες και μάλιστα αληθινές. Τι ευθύνεται όμως για την κατάσταση αυτή; Το ίδιο το άτομο; Ο κοινωνικός περίγυρος; Η πολιτικοοικονομική κατάσταση μιας χώρας; Η τεχνολογία; Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς φταίει, αλλά εάν κάποιος είναι πιο παρατηρητικός, θα διακρίνει πως ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, θα συγκροτούν και μια κοινωνική σχέση με τον πλησίον.
Ας ξεκινήσουμε πριν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις πολιτικοοικονομικές αστάθειες της χώρας. Επειδή οι νεότεροι σαφώς και δεν γνωρίζουν τι γινόταν πιο παλιά, μπορούν να αφηγηθούν οι μεγαλύτεροι μας το πως έπλασαν φιλίες και πως διατηρούσαν υγιής σχέσεις.
- Δεν είχαν το facebook, snapchat, twitter etc. για να κανονίζουν
Απ' τη μια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις εφαρμογές ως χρησιμοθηρικά εργαλεία, λόγω των ποικίλων δυνατοτήτων τους, δηλαδή να αναζητήσει κάποιος τον φίλο του που χάσανε επαφές απρόσμενα, να μιλήσει με κάποιον συγγενή κτλ. Απ' την άλλη όμως το άτομο εθίζεται, που ως αποτέλεσμα έχει την απομόνωση και την δημιουργία ψευδαίσθησης. Απομόνωση διότι προτιμά να είναι καθηλωμένο σε μια οθόνη, παρά να βγει έξω και δημιουργία ψευδαίσθησης, λόγω της πεποίθησης πως όποιος φίλος υπάρχει την ''ιντερνετική λίστα'', είναι πραγματικός φίλος και νοιάζεται. Αλλά από τους 500 internet friends, ποιοι είναι οι αληθινοί;
- Δεν τα περίμεναν όλα απ' τους άλλους
Οι παλαιότερες γενεές ήταν πιο σκληραγωγημένες, διότι τύχαινε να ακούνε πιο πολύ τους κηδεμόνες, παρά τις παρέες. Η διαφορά με την καινούργια γενιά είναι πως η επιρροή που ασκεί μια παρέα, είναι πολλάκις μεγαλύτερη απ' αυτή των κηδεμόνων. Συνήθως οι νέοι εξαρτώνται πιο πολύ απ' τις παρέες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ο θεσμός της εμπιστοσύνης και μετέπειτα να δημιουργηθεί ένας κίνδυνος που ονομάζεται ''προδωσία''. Ο νέος πιστεύει πως η παρέα θα είναι πανταχού παρόντες, αλλά αυτοί που θα είναι πραγματικά πανταχού παρόντες, θα είναι αυτοί που τον μεγάλωσαν. Καλές οι παρέες, αλλά δεν πρέπει να φτάσει ποτέ κανείς στην υπερβολή.
- Οικονομική κατάσταση
Σύμφωνα με κοινωνιολόγους η οικονομική κατάσταση σε μια χώρα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ανθρώπινες σχέσεις και μάλλον δεν έχουν άδικο. Πριν το ιδιωτικό χρέος γίνει δημόσιο (κοινώς ΔΝΤ επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου) κατά το έτος 2009, μήνα Δεκέμβρη, δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές άρχισαν τα προβλήματα (όχι πως η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, η Ελλάδα πτώχευσε 6 φορές, οπότε η οικονομία της ήταν πάντα ασθενής, απλώς υπήρχε μια άνοδος στα ταμεία). Η οικονομία επιδρά άμεσα στην ψυχολογία του ανθρώπου και δημιουργείται το αίσθημα της μισαλλοδοξίας, της καχυποψίας και άλλα παρόμοια συναισθήματα.
- ΜΜΕ
Η διαφθορά που επικρατεί είναι μεγάλη. Πιο παλιά δεν προβάλλονταν τόσο δυσάρεστες εικόνες, αλλά πλέον με τις αστάθειες και τους πολέμους οι προβολές αρνητικών για την ψυχολογία προτύπων, απομακρύνει τον άνθρωπο από τον κόσμο. Στον νου του διαπλάθεται η εικόνα της ''κακής κοινωνίας'', δηλαδή ότι όλος ο κοινωνικός περίγυρος έχει βαλθεί να τον βλάψει. Ίσως να φαντάζει υπερβολικό, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τα γεγονότα που γίνονται. Επίσης ο λαϊκισμός είναι ο κυρίαρχος του κόσμου μας και δυστυχώς ασκεί μεγάλη επιρροή στην ψυχοσύνθεση του πολίτη. Έτσι ως φυσικό επακολούθημα οι άνθρωποι μετατρέπονται σε καχύποπτα όντα και αποφεύγουν να δένονται ή να δημιουργούν φιλίες.
Περιληπτικά, ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την πίεση, αλλά ισομοιράζεται με τους παραπάνω παράγοντες και ίσως με ένα μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης. Αγαπητέ μου αναγνώστη, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ότι φταις αποκλειστικά εσύ για την κατάσταση, πρέπει να σκέφτεσαι πάντα θετικά. Είναι κατανοητό πως οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά να έχεις πάντα ένα πράγμα στο μυαλό σου. Πάντα υπάρχει κάποιος που θα νοιαστεί πραγματικά για εσένα, έστω κι αν είναι μακριά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου