Δεν προκαλεί το θύμα


Υπάρχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με το θέμα του βιασμού. Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ενός ατόμου σε σεξουαλική συνεύρεση ενάντια στη θέληση του. Στο κεφάλαιο για τα Εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και δει στο άρθρο 336 Π.Κ βλέπουμε τον ορισμό για το έγκλημα του Βιασμού:
1. Όποιος με σωματική βία ή με Απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με Κάθειρξη.
 2.  Αν  η  πράξη  της  προηγούμενης παραγράφου έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται  Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
 Eπίσης, στο ίδιο άρθρο ορίζεται ότι οι Υποθέσεις ανηλίκων θυμάτων ανακρίνονται και εκδικάζονται σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας εντός δύο ετών από την τέλεση της πράξης ή τη διαπίστωση τέλεσης της.
Περαιτέρω, βάσει του άρθρου 344 Π.Κ, η ποινική δίωξη σε περίπτωση βιασμού ασκείται αυτεπαγγέλτως, αλλά κατ΄ εξαίρεση μπορεί να υπάρξει οριστική απόχη από την άσκηση ποινικής δίωξης ή παύσης δίωξης λόγω ανεπιθύμητης δημοσιότητας με δήλωση του θύματος.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 337 Π.Κ
1. Όποιος  με  ασελγείς  χειρονομίες  ή  προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου  στο  πεδίο της  γενετήσιας  ζωής  του  τιμωρείται  με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.
2.  Με Φυλάκιση τριών μηνών μέχρι δύο ετών τιμωρείται η  πράξη, αν ο παθών είναι νεότερος από 12 ετών
Ο νομοθέτης προβλέπει και την περίπτωση προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερία του ατόμου μέσω διαδικτύου με τις ακόλουθες διατάξεις:
3. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε έτη και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανηλίκου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση, ο ενήλικος τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
 4. Ενήλικος, ο οποίος μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, αποκτά επαφή με πρόσωπο που εμφανίζεται ως ανήλικο κάτω των δεκαπέντε ετών και, με χειρονομίες ή προτάσεις ασελγείς, προσβάλλει την αξιοπρέπεια του στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Αν η πράξη τελείται κατά συνήθεια ή αν επακολούθησε συνάντηση με το εμφανιζόμενο ως ανήλικο πρόσωπο, τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
  • Πέρα απ’όσα αναφέρθηκαν, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν άνθρωποι που δικαιολογούν εν μέρει τον βιασμό. Κάποιοι ισχυρίζονται, πως εάν η γυναίκα ντύνεται προκλητικά, είναι φυσικό να της επιτεθούν σεξουαλικώς. Όχι φίλτατε, δε δικαιολογείται η προκειμένη πράξη. Διώκεται ποινικά και δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση. Η γυναίκα όσο προκλητικά κι αν βγει στον δρόμο, δεν έχεις το δικαίωμα να αγγίξεις ούτε μια τρίχα της, δίχως τη συγκατάθεση της.

  • Κάποιοι υποστηρίζουν, πως εάν κάποιος (αντιστοιχεί και στα δύο φύλα) αναρτήσει φωνογραφικό του υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λ.χ facebook, tumblr, twitter κτλ) και γενικά έχει κάποιον λογαριασμό στο διαδίκτυο, είναι »φυσικό επακολούθημα» να συμβεί κάτι ανάλογο. Σε αυτό το επιχείρημα υπάρχει μια λογική, διότι στο διαδίκτυο κανείς δεν ξέρει τι ανθρώπους θα συναντήσει. Συνιστώ θα ήταν να προσέχει το άτομο τι αναρτά και που. Βέβαια, αυτό δεν δικαιολογεί καμία επίθεση.

  • Άλλοι υποστηρίζουν, πως (κυρίως γυναίκες, καθώς θύματα γυναικών είναι 94%) δεν πρέπει να κυκλοφορεί νυχτερινές ώρες. Γιατί να μην βγει έξω για ένα ποτό με την παρέα; Υπάρχουν τα σώματα ασφαλείας που μεριμνούν για την προστασία των πολιτών. Όπως έχεις εσύ το δικαίωμα να κυκλοφορείς έξω, ότι ώρα θες, το ίδιο δικαίωμα έχει και ο πλησίον σου. Ναι μεν είναι επικίνδυνη η έξοδος κάποιες ώρες, αλλά δεν σημαίνει, πως δεν θα ψυχαγωγηθεί.
Σε περίπτωση που σου έχει συμβεί κάτι ή νομίζεις πως κάποιο άτομο έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, επικοινώνησε στις εξής γραμμές: 

Σχόλια

Διαβάστε επίσης