ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Χριστούγεννα..  Η γιορτή που παιδιά χτυπάνε τις πόρτες για να πουν τα κάλαντα, που όλοι καταβροχθίζουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, η γιορτή που είμαστε κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους..

Τρίκαλα

Πως γιορτάζουν όμως στις 4 χώρες που επιλέξαμε;


Ρωσία

Εάν τα γιορτάζατε στη γνωστή ξανθή φυλή, θα ευχόσασταν  “Pozdrevlyayu s Novym Godom i Rozhdestvom”, που σημαίνει ''Ευτυχισμένο το Νέο Έτος και τα Καλά Χριστούγεννα'' και θα ζούσατε τους παραδοσιακούς ρωσικούς εορτασμούς που περιλαμβάνουν νηστεία 39 ημερών, μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, που γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. 

Το γιορτινό γεύμα τους αποτελείται από 12 πιάτα προς τιμήν των 12 Αποστόλων και την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Κι όσον αφορά τα παιδιά… υπάρχει η παραδοσιακή φιγούρα του Ded Moroz, ο οποίος, ως κάτι ανάλογο του Άη Βασίλη, τους μοιράζει δώρα μαζί με την εγγονή του, την Snegurochka.





Ιαπωνία

“Kurisumasu Omedetou”, που σημαίνει ''Χριστουγεννιάτικα συγχαρητήρια'' (αν και δεν είμαστε σίγουροι για τη μετάφραση ή “Shinnen Omedeto”, που σημαίνει ''Ευτυχισμένο το Νέο Έτος'', είναι αυτά που χρειάζεται να ξέρετε για να ευχηθείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία. Οι Γιαπωνέζοι ακολουθούν κάποιες παραδόσεις των Χριστουγέννων που είναι κοινές για όλο τον κόσμο, ενώ μόλις το 1% τα γιορτάζει για θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί συμμετέχουν στην ανταλλαγή δώρων και στολίζουν τα σπίτια τους κι ένας βουδιστής μοναχός παίζει το ρόλο του Άγιου Βασίλη.



Ιταλία

''Buon Natale'', που σημαίνει ''Καλά Χριστούγεννα'', είναι η ευχή που θα λέγατε, εάν για τα Χριστούγεννα ήσασταν στη γειτονική Μεσογειακή χώρα! Οι εορτασμοί ξεκινάνε 8 ημέρες νωρίτερα και διαρκούν 3 εβδομάδες.  Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena-που σημαίνει Εννιάμερα- κατά τη διάρκεια της οποία τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Σαν την Ελλάδα, τα παιδιά στην Ιταλία τραγουδάνε στα σπίτια, με αντάλλαγμα κάποια χρήματα.
Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

Μεξικό


Στη Λατινική Αμερική είναι γνωστά ως Las Pasadas Navidad, που σημαίνει ''Το παρελθόν των Χριστουγέννων'' και Los Tres Reyes Dia, που σημαίνει ''Η μέρα των Τριών Βασιλέων''. Ένα ιδιαίτερο και πολύ διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο έθιμο για παιδιά, είναι η piñata (πινιάτα). Πρόκειται για μια μεγάλη μπάλα με ζωηρά χρώματα, η οποία είναι γεμάτη με γλυκά και μικρά παιχνίδια. Με κλειστά μάτια, τα παιδιά προσπαθούν να τη σπάσουν. Όταν, σπάσει, τα παιδιά τρέχουν στο πάτωμα να πάρουν τα παιχνίδια και τα γλυκίσματα.
Οι Μεξικανοί μοιράζονται πολλές παραδόσεις με τους Ισπανούς. Ο κύριος εορτασμός ονομάζεται La Pasada. Πρόκειται για μία θρησκευτική πομπή που αναπαριστά δηλαδή την αναζήτηση καταφυγίου από τον Ιωσήφ και τη Μαρία πριν τη γέννηση του Ιησού. Οι Μεξικανοί, τις εικόνες του Ιωσήφ και της Μαρίας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας καταφύγιο. Παράλληλα οι γειτονιές φτιάχνουν φάτνες έξω από εκκλησίες και πλατείες και συναγωνίζονται για την καλύτερη. Ο Άγιος Βασίλης δεν κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μεξικό, αλλά το φωτεινό κόκκινο κοστούμι του εκπροσωπείται από το παραδοσιακό λουλούδι της εποχής. Αυτό ονομάζεται Poinsettia και έχει ένα λαμπερό αστέρι ως σχήμα. Πιστεύεται ότι ένα νεαρό αγόρι στο δρόμο του για την εκκλησία, για να δει την σκηνή της γέννησης του Χριστού, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε δώρο να προσφέρει στο νεογέννητο βρέφος κι έτσι μάζεψε μερικά πράσινα κλαδιά. Όταν έφτασε στην εκκλησία τα πρόσφερε στο Χριστό και ξαφνικά άρχισε να ανθίζει σε κάθε ένα από αυτά, ένα κόκκινο λουλούδι, η Poinsettia.


Επιμέλεια: Μαρία Γερμαντζίδου
Φωτογραφίες: Google

Σχόλια

Διαβάστε επίσης