8-2-81

38 χρόνια πέρασαν απο το μαύρο εκείνο ντέρμπι στο παλιο Καραϊσκάκης. 38 χρόνια απο τη μέρα που 21 παιδιά δεν επέστρεψαν σπίτι τους. Γυρνάμε τον χρόνο πίσω ως ελάχιστο φόρο τιμής στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Ελλαδα.

 Φλεβαρης του 1981. Ο Ολυμπιακος υποδεχεται την ΑΕΚ στο καταμεστο απο 35.000 οπαδους των δυο ομάδων "Γ.Καραϊσκάκης". Σε μια επίδειξη ανωτερότητας ο Ολυμπιακός συντρίβει την ΑΕΚ με σκορ 6-0. Οι πανηγυρισμοί όμως δεν κρατάνε πολύ. Οι πρώτες κραυγές απο την πλευρά της θύρας 7 σπάνε το πανηγυρικό κλίμα και λίγο μετά το καλύπτουν πλήρως. Κατά την αποχώρηση απο το γήπεδο η θύρα είναι κλειστή και δημιουργείται πανικός. Ένας οπαδός γλιστράει και πέφτει μπροστα απο την θύρα και πάνω στον συνωστισμό κανείς δεν τον προσέχει. Οσοι κατεβαίνουν δεν εχουν καταλάβει τι συμβαίνει και στριμώχνονται δημιουργώντας αποπνικτικες συνθηκες. Ενω η αστυνομία προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα οπαδοί πέφτουν οι επόμενοι δεν τους βλέπουν και πέφτουν επάνω τους. Τα βρεγμένα τσιμέντα γλιστράνε και σαν ντόμινο πολλοί οπαδοί βρίσκονται στο έδαφος. Η αστυνομία καταφερνει να ανοιξει το τουρνικέ αλλα είναι ήδη αργά. Μέσα σε λίγα λεπτά το πανηγύρι εξελίσσεται σε τραγωδία.


 Λίγο μετά φτάνουν και τα πρώτα ασθενοφόρα. Το Τζάννειο και το Κρατικό Πειραιά γεμίζουν απο τραυματίες ενω ανακοινώνονται και οι πρώτοι νεκροί. Τις επόμενες ώρες πλήθος κόσμου προσφέρεται να δώσει αίμα καθως και δεκάδες αστυνομικοί. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του μπασκετικού Παναθηναϊκού Παύλος Γιαννακόπουλος σε μια σπάνια κίνηση ανθρωπιάς προσφέροντας αίμα και φάρμακα για τους τραυματίες. Όμως ο τελικός απολογισμός ηταν βαρύς.. 21 νεκροί. Οι υπεύθυνοι δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

 Σχεδον 20 χρόνια μετά το παλιό Καραϊσκάκης έδωσε τη θεση του στο νέο εν όψη της Ολυμπιάδας του 2004. Μεχρι και σήμερα στο υπερσύγχρονο στάδιο 21 μαύρα καθίσματα ψηλα στη Θυρα 7 περιμενουν ακόμα τον Παναγιώτη, τον Κώστα, τον Ηλία, τον Γιάννη, τον Σπύρο, τον Γιάννη, τον Νίκο, τον Γιάννη, τον Βασίλη, τον Στρατό, τον Μιχάλη, την Ζωγραφούλα, τον Σπύρο, τον Κώστα, τον Μιχάλη, τον Κώστα, τον Ανάσταση, τον Αντώνη, τον Χρήστο, τον Δημήτρη, τον Γερασιμο...

38 χρόνια μετά 21 οικογένειες ακομη περιμένουν δικαίωση 

"στους δρόμους και στα γήπεδα εχθροί, στο μονοπάτι του παραδείσου φίλοι και αδερφοί.."

ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ



Σχόλια

Διαβάστε επίσης