Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΔΡΑΜΑ



Ένας νομός που είναι από τους πιο low profile στη Β.Ελλάδα, είναι αυτός της Δράμας.

Αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.



Παρακάτω υπάρχουν κάποια μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε:



                                                         ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ


Ιδανική εποχή για να κάνει κανείς επίσκεψη στη Δράμα, σίγουρα είναι ο χειμώνας. Όταν χιονίζει, το φυσικό πάρκο της Αγίας Βαρβάρας γίνεται νύφη με το ολόλευκο φόρεμα της. 


Το γρασίδι και τα δέντρα γίνονται ολόλευκα και οι τα νερά των πηγών ατμίζουν. Όπως βλέπουμε και στα παραμύθια, αλλά εδώ μιλάμε για πραγματικότητα!





                                                                ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

Για τους τολμηρούς το χωριό του Νευροκοπίου είναι το κατάλληλο μέρος για χειμερινή απόδραση. Άλλωστε, κατέχει και το ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών της χώρας, μιας και χθες το βράδυ, η θερμοκρασία έφτασε τους -23 C. Εξού και το όνομα ''Η Σιβηρία της Ελλάδας''.



 Να σημειωθεί πως η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας, είναι -28 βαθμοί Κελσίου. Μαντέψτε σε ποιο μέρος.. Βρίσκεται 42 χμ έξω από την πόλη και απέχει 12 χμ από τη Βουλγαρία. 2 σε 1 λοιπόν.. Και εσωτερικό και εξωτερικό! 





                                                        ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΓΙΤΗ

Το σπήλαιο βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Δράμας και είναι το μόνο εκμεταλλεύσιμο ποτάμιο σπήλαιο στην Ελλάδα.
Το Σπήλαιο κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών.

Η «αίθουσα του τροχού,” οφείλει το όνομά της στην παρουσία ενός μεγάλο υδραυλικού τροχού διαμέτρου 8 μέτρων.

Το σπήλαιο πηγών Αγγίτη ή αλλιώς σπήλαιο του Μααρά είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 11 χιλιόμετρα) και βρίσκεται στην Προσοτσάνη του νομού Δράμας. 

Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 10 χιλιομέτρων. Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό. Στον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου καταλήγουν μεταξύ άλλων, τα νερά του λεκανοπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα γνωστά σπήλαια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Σπήλαιο Αλιστράτης. 
Τουρίστες απ'όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στον νομό, ώστε να θαυμάσουν αυτό το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης.



                                                                 ΕΛΑΤΙΑ

Αλλιώς και βουνό Καράντερε, με μέγιστο υψόμετρο 1.826 μέτρα (κορυφή Τσάκαλος). Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και τη βόρεια Ελλάδα. 

Στο δάσος της Ελατιάς συναντάμε κωνοφόρα μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μ. και ηλικίας 300 ετών, καθώς και ποικιλία πανίδας – από λαγούς μέχρι και καφέ αρκούδα. Το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και θεωρείται Ευρωπαϊκός Δρυμός. 


Είναι ένα καλό μέρος για εξερεύνηση και πολλές φωτογραφίες, αφού η ομορφιά του μπορεί να συνεπάρει τον καθένα, κυρίως τους λάτρεις της φύσης.

















                                    ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΛΑΚΡΟΥ

Το μεγαλύτερο κέντρο της Μακεδονίας. Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χλμ από την πόλη. Διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα) στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking, 9 αναβατήρες και 20 πίστες. 



Το Φαλακρό (παλαιότερα Μποζ Νταγ, τούρκ. γκρι βουνό) έχει υψόμετρο 2.232 μέτρα. Είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνδέεται στα δυτικά με τον Όρβηλο, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του Νέστου, που το διαχωρίζει από την Κεντρική Ροδόπη. Στο Φαλακρό λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από το χωριό Βώλακας.

Αποτελεί την καλύτερη απόδραση τόσο για τους τουρίστες, όσο και για τους ντόπιους. 






BONUS
Φωτογραφίες του Γρανίτη Δράμας:








Φωτογραφίες: Google

Σχόλια

Διαβάστε επίσης