Απογοήτευση VS Οπτική

Πόσες φορές έχεις νιώσει να καταρρέουν όλα γύρω σου; Πόσες φορές έχεις νιώσει να πετυχαίνεις και στο τέλος να αποτυγχάνεις; Πόσες φορές σου ήρθε να κλάψεις και να αυτολυπηθείς; Πόσο εύκολο είναι να ξεχάσεις μια άσχημη κατάσταση; Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσεις μια προδοσία; Πως γίνεται να αντέξεις άλλη μια απόρριψη; 




Αυτά είναι συχνά ερωτήματα που τα κάνει κάποιος στον εαυτό του, για να βρει μια λύση ή τι ακριβώς φταίει για την υπάρχουσα κατάσταση. Όσο σκληρός κι αν θεωρείται ένας άνθρωπος, κάποια στιγμή θα νιώσει το αίσθημα της απόρριψης, της απογοήτευσης, του φόβου, της λύπης. Δεν είναι κακό να δείχνεις τα συναισθήματα σου, δε θεωρείσαι αδύναμος, αλλά το ακριβώς αντίθετο, διότι δεν φοβάσαι να δείξεις αυτό που κατοικεί μέσα σου.
Το να αποτύχεις σε μια εργασία, στη δουλειά ή στη διατήρηση μιας προσωπικής σχέσης (λ.χ ερωτική), έχει διαφορετικά στάδια συναισθηματικής φόρτισης. Άλλοι πληγώνονται περισσότερο ή λιγότερο, άλλοι το ξεπερνάνε γρηγορότερα ή όχι, άλλοι, άλλοι, άλλοι..Ποια είναι όμως αυτά τα στάδια; 

O «πληγωμένος εγωισμός»
Είναι το αίσθημα της απογοήτευσης που νιώθει κανείς, όταν δεν νιώθει αποδεχτός από κάποιον. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο για τον λόγο του ότι απλά δεν μπορεί ο νους να χωνέψει, πως κάποιος τόλμησε και τον παράτησε. Στον πληγωμένο εγωισμό η θλίψη και η αυτολύπηση πάνε χέρι-χέρι με την οργή και το θυμό για το γεγονός ότι μας μείωσαν και δεν αναγνώρισαν την αξία μας. Η μη αποδοχή ενός ατόμου σε μια κοινωνική ομάδα οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό-αποξένωση. Στον ερωτικό τομέα βέβαια, τα πράματα είναι λίγο πιο δύσκολα: Ο θυμός και η λύπη δεν εστιάζονται στο πρόσωπο που σε πλήγωσε, διότι τρέφεις κάποια αισθήματα αγάπης, οπότε εστιάζεις αποκλειστικά στον εαυτό σου. Τον υποτιμάς, τον κατηγορείς, αλλά ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας.


H εικόνα της διάλυσης
Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο συναισθηματικές με τέτοιου είδους καταστάσεις απ' τους άνδρες. Οι πιο ευαίσθητες ηλικίες είναι 16-33 ετών, διότι τότε αρχίζει ο πραγματικός κύκλος των δυσκολιών. Νιώθεις ευάλωτος και δεν ξέρεις τι να κάνεις, δεν έχεις άλλη λύση από το να αποδεχθείς την κατάσταση. Είναι όλα μια δοκιμασία που σου επέβαλλε ο Θεός, το κάρμα, πες το όπως θες, πάντως δεν μπορείς τον χρόνο πίσω να γυρίσεις. Μπορείς να κάτσεις να κλάψεις, να αναλογιστείς τις πράξεις και τα αποτελέσματα και στο τέλος να βγάλεις ένα συμπέρασμα.


Αποδοχή
Αφού συλλογίστηκες και ηρέμησες, το τελικό στάδιο είναι να το αποδεχθείς. Ότι ήταν να γίνει, έγινε. Ίσως να σου βγήκε σε καλό, ίσως να σου βγήκε σε κακό, το πιο συνηθισμένο είναι αυτό της θετικής όψεως. Ξεφορτώθηκες ότι άσχημο και αρνητικό υπήρχε στη ζωή σου κι ας σου ήταν εξάρτηση. Η ζωή επιφυλάσσει πολλές ακόμη εκπλήξεις, οπότε να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις. Οι καταστάσεις ωριμάζουν τον άνθρωπο και φέρνουν περισσότερες επιτυχίες.









Σχόλια

Διαβάστε επίσης