Με έσωσες;



Μία σύντομη, τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος έσωσε ποιόν;’’

Ο Παναθηναϊκός μεγαλώνει και σιγά σιγά επιστρέφει εκεί που ανήκει. Δυστυχώς μεγαλώνει μόνο στο γήπεδο καθώς η ανυπαρξία της διοίκησης κρατάει τον σύλλογο ανυπεράσπιστο στη λάσπη που δέχεται από διάφορους. Με αυτό το άρθρο λοιπόν, πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω τα διάφορα επεισόδια που έχουν παιχτεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, και να δοθεί επιτέλους μια απάντηση στο ‘’ποιος έσωσε ποιόν’’.

Καλοκαίρι του 2006. Ο Παναθηναϊκός αποκτάει έναντι 1,8 εκατομμυρίων ευρώ τον επιθετικό του ΠΑΟΚ Δημήτρη Σαλπιγγίδη ενώ ως αντίτιμο εκτός του ποσού η διοίκηση του Γούμενου στρέφεται στη λύση των δανεικών σε μια προσπάθεια να μην πάει χαμένη η χρονιά, και ο Παναθηναϊκός του παραχωρεί δανεικούς τον Κύπριο Κώστα Χαραλαμπίδη και τον νεαρό Θανάση Τσίγκα. Οι δύο ποδοσφαιριστές αποχώρησαν τον Δεκέμβρη της ίδιας σεζόν με χρωστούμενα  190.000 ο Χαραλαμπίδης και 100.000 ευρώ ο Τσίγκας. Και οι δύο τα χάρισαν τον ΠΑΟΚ.


Τη σεζόν 2007-08 ο ΠΑΟΚ ξεκινάει το πρωτάθλημα χωρίς καν βασικό χορηγό στη φανέλα, πνιγμένος στα χρέη και με πολύ περιορισμένο μπάτζετ, γεγονός που τον οδήγησε στην 9η θέση του πρωταθλήματος. Στα μέσα της σεζόν και με τη συμβολή του ‘’πράσινου’’ Ανδρέα Βγενόπουλου ο δικέφαλος αποκτάει χορηγό την εταιρεία ΔΕΠΑ, μια συμφωνία που βάζει στα ταμεία της διοίκησης Ζαγοράκη 1,9 εκατομμύρια ευρώ.



Το προαναφερθέν ποσό ξοδεύεται σε μεταγραφές ενόψει της περιόδου 2008-09. Ο ΠΑΟΚ με ένα ντεμαράζ μεταγραφών αποκτάει παίκτες όπως ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Μουσλίμοβιτς και ο Λάμπρος Χούτος. Ένας μεταγραφικός σχεδιασμός ο οποίος όμως αφήνει κενό το αριστερό άκρο της άμυνας μιας και ο μοναδικός πρωτοκλασάτος παίκτης που μπορεί να το καλύψει είναι ο Λίνο. Ένα κενό που και πάλι ο Παναθηναϊκός θα του θωρακίσει, προσφέροντας του δανεικό τον Φίλιππο Δάρλα. Εκτός αυτού ο Παναθηναϊκός αποκτάει υπερκοστολογημένους τους ποδοσφαιριστές Μελίσση και Χριστοδουλόπουλο, που έβαλαν στα ταμεία του ΠΑΟΚ 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το καλοκαίρι ο Δάρλας επιστρέφει στον Παναθηναϊκό απλήρωτος. 



H επόμενη 9ετια δεν περιλαμβάνει αλισβερίσια ‘’στήριξης’’ μεταξύ των δύο συλλόγων εκτός του γεγονότος ότι ο δικέφαλος μαζεύει σιγά σιγα ότι αφήνει ελεύθερο ο Παναθηναϊκός (Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Τζιόλης, Νίνης, Παπαδόπουλος κλπ.) σε μια προσπάθεια να ξαναπρωταγωνιστήσει.

Και φτάνουμε στην 31η Γενάρη του 2018.  Ο Παναθηναϊκός με πολλά οικονομικά προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις στο ρόστερ ψάχνεται για ενίσχυση, και ο ΠΑΟΚ του παραχωρεί δανεικούς για 6 μήνες τους ποδοσφαιριστές Κάτσε και Μυστακίδη. Λίγο πριν τη λήξη της ίδιας χρονιάς, ο ΠΑΟΚ μαζί με Αστέρα, ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιά, ψηφίζει κατά του Παναθηναϊκού σε αλλαγή του τότε νόμου περι αδειοδότησης ζητώντας ουσιαστικά τον υποβιβασμό του τριφυλλιού. Μετά από επιβίωση ετών χάρη στον Παναθηναϊκό, το προτελευταίο επεισόδιο παίζεται με χτύπημα πίσω από την πλάτη. Εν τέλει με τη στήριξη των υπολοίπων 11 ΠΑΕ και τη μη προσέλευση της Κέρκυρας, ο Παναθηναϊκός παραμένει στην κατηγορία και ξεκινάει την προσπάθεια εξυγίανσης.



Απόψε, 25/02/2020 παίχτηκε το τελευταίο μέχρι στιγμής επεισόδιο αυτής της μακροχρόνιας “φιλίας”. Ο Ολυμπιακός φέρνει σε ψηφοφορία στο Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκ το ενδεχόμενο αποβολής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα λόγω συνιδιοκτησίας. Εν τέλει ο ΠΑΟΚ παραμένει στην κατηγορία για μία μόλις ψήφο.

Αυτή του Παναθηναϊκού.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης