ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΤΗΣ




Τον ακούμε στις ειδήσεις, το Youtube έχει γεμίσει με videos, συζητιέται σε εκπομπές, αρβύλες και τα σχετικά. Το κλασσικό πλέον θέμα: Ο Νότης και η Χρυσή Αυγή. Αρχικά να δηλώσω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι δεν έχω καμία σχέση πολιτικά με την ΧΑ ούτε στηρίζω αυτές τις απόψεις. Με ενοχλεί όμως όταν ο κόσμος βγάζει λάθος συμπεράσματα επειδή οι πληροφορίες που έχει λάβει είναι ελλιπείς η λανθασμένες. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του παρεξηγημένου, κατ' εμε, Νότη.

Η φωνή του διαχρονική, η ψυχή και το πάθος που βγάζει όταν τραγουδά συγκρίνονται μόνο με τα μεγαθήρια της ελληνικής μουσικής (Στέλιος, Στράτος, Μητροπάνος κλπ) και το ταλέντο του στο αντικείμενο αδιαμφισβήτητο. Το πρόβλημα του Νότη είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Θα βγεί και θα μιλήσει όπως θέλει, θα πει αυτό που θέλει χωρίς να σκεφτεί πριν. Πράγμα που φυσικά επιφέρει και συνέπειες. Και όταν οι συνέπειες επηρεάζουν τη δουλειά σου, πρέπει να τις υπολογίζεις.

Βέβαια, μαζί με τα ομολογουμένως καυστικά και υπερβολικά σχόλιά του σε συνεντεύξεις, ο Νότης δέχεται έναν έμμεσο πόλεμο από τα media. Το γεγονός πως στην τελευταία του συνέντευξη στον Λιάγκα οι ερωτήσεις για τα πολιτικά ξεκίνησαν από το πρώτο λεπτό, πρέπει ήδη να μας βάζει σε σκέψεις.

Οι 30 στις 40 ερωτήσεις (τυχαίο νούμερο) που θα γίνουν θα περιλαμβάνουν τέτοιου είδους θεματολογία. Και μετά το κανάλι θα κόψει 2 λεπτά από την συνέντευξη και θα την πλασάρει στο πρωινάδικο ως "Νέες καυστικές δηλώσεις του Νότη Σφακιανάκη" , "Ο Σφακιανάκης δηλώνει πως επιβάλλεται να ψηφίσουμε ΧΑ" και διάφορους αντίστοιχους "πιασάρικους" τίτλους. Ακόμα και το Αρβύλα διασκεύασε τραγούδια του Νότη που καυτηριάζουν τις δηλώσεις του (να λέμε την αλήθεια ήταν ξεκαρδιστικό).

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε από όλα αυτά, είναι το εξής. Ναι, ο Νότης υπερασπίζεται υπερβολικούς και παράλογους ισχυρισμούς, δηλώνει αριστερός και ΧΑ ταυτόχρονα και πολλά άλλα, αλλά δέχεται ξεκάθαρο πόλεμο από όλα τα μέσα. Όταν τον ρωτάς σε κάθε συνέντευξη τα ίδια ακριβώς πράγματα, παίρνεις τις ίδιες ακριβώς απαντήσεις για να βγάλεις τον ίδιο ακριβώς τίτλο το επόμενο πρωί στην Σκορδά σίγουρα τον έχεις βάλει στο στόχαστρο της τηλεθέασης. Και είναι πολύ εύκολο, ειδικά στις μέρες μας, να πιαστείς από κάτι και να χτίσεις ένα πλασματικό χαρακτήρα.

Να αναφέρουμε όμως και μερικά πράγματα που κάνουν τον Νότη ακόμα και στις μέρες μας ξεχωριστό τραγουδιστή, και ίσως και εσύ φίλε που διαβάζεις το άρθρο αυτό με χλευασμό να μπεις σε σκέψεις να τον ψάξεις περισσότερο.

Ο Νότης είναι αρχικά ο μόνος τραγουδιστής που έχει τα ...κότσια να τραγουδήσει κοινωνικά τραγούδια στην εποχή μας. Και όταν λέω κοινωνικά, για να προλάβω μερικούς, εννοώ με κοινωνική απήχηση. Όχι εθνικιστικά δηλαδή. Ακούς τον τίτλο "Μα εγώ είμαι Έλληνας" και σκέφτεσαι την ΧΑ. Δεν ισχύει. Αγαπάει την πατρίδα του και το δείχνει και στα τραγούδια του. Δηλαδή ο Ρέμος που δήλωσε ότι είναι περήφανος που κατάγεται από το χωρίο του Κεμάλ είναι προτιμότερος; (Να υποθέσω ότι πρώτη φορά το ακούς αυτό... τα μίντια που λέγαμε προηγουμένως.)


Έχει μοναδική φωνή είτε από το Youtube είτε από κοντά. Το πρόγραμμά του, τα σκηνικά αλλά και οι κινήσεις του είναι ιδιαίτερες και ανεβαστικές, και σε συνδυασμό με τα σουξέ του μετατρέπουν τα βράδια στο μαγαζί που τραγουδάει πηγή διασκέδασης. Και φυσικά να αναφέρουμε επίσης ότι είναι ο μόνος που αφήνει κόσμο να ανέβει στην πίστα. Επιτρέπει φωτογραφίες και θα κάτσει να βγάλει selfie ακόμα και με τον τελευταίο που θα στηθεί στην ουρά.

Τέλος, ίσως και το σημαντικότερο, είναι αυθεντικός. Μεγάλη κουβέντα αυτή για έναν καλλιτέχνη στις μέρες μας. Θα περάσουν από τα αυτιά του χιλιάδες τραγούδια μέχρι να επιλέξει ο ίδιος τα 8-10 που θα έχει το κάθε άλμπουμ. Δεν υπάρχει προώθηση με κανέναν τρόπο και από κανέναν μεγαλύτερό του, σε μία εποχή που έχει γεμίσει από Ξημερώματα και Τικα-τακα-τικα-τακ δίχως ουσία και νόημα στους στίχους.

Σε μερικά χρόνια που ο Νότης θα έχει κλείσει τον κύκλο του ως καλλιτέχνης, θα κλείσει μαζί του και ένα τεράστιο κεφάλαιο της ελληνικής δισκογραφίας. Οι διάδοχοί του ελάχιστοι (πχ Οικονομόπουλος) και δυστυχώς, ο κόσμος που πλέον θα ακούσει Νότη μεγαλώνει. Γιατί στους νέους της εποχής μας πάντα θα φταίει ένας Νότης...


Σχόλια

Διαβάστε επίσης